yunior81, to bardzo ciekawe co piszesz, bo uzywam P7 Cinturato w X1 25d i nie mam żadnych powodów do narzekania na nie;
dobra przyczepność na suchej i mokrej nawierzchni, nie są głośne i 3 sezony wytrzymały - a wolno nie jeżdżę ;
porównanie mam do GY F1 Asymmetric v1 i v2, Conti SC3 i Bridgestonów S001 :diabelski_usmiech
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Ja też nie miałem większych zastrzeżeń do P7 Cinturato użytkowanych w Caddy Maxi. 205/55R16. Na mokrym powiedziałbym - przeciętne - bez słabych punktów. Trwałość całkiem dobra (zastąpione przez Unoroyal - znikają dwa razy szybciej niż Pirelli), na suchym bez żadnych zastrzeżeń. Trzymają i hamują bardzo dobrze. Opinię że są głośne... :roll: Może masz coś z zawiasem nie tak i wyząbkowały? Nie pamiętam cichszej opony.
Decyzja podjęta, zakup zrobiony. Pirelli P7 205/55/16 w indeksie V z rantem ochronnym na felgę czekają na lato - cena 224 zł za sztukę, podobno w tych pieniądzach coś znacznie lepszego będzie ciężko znaleźć. Pojeżdżę i zdam relację, może komuś się przyda.
A w rozmiarze 195/65 R15 Octavia II 1.6 styl jazdy normalny, raczej spokojny, zależy mi na dobrej przyczepności i jak najlepszym komforcie amortyzacji jak i hałasu:
- Dunlop SP Sport Blue Response
- Hankook Kinergy Eco K425 czy
- Nokian iLine
- Nexen N'BlueHD Plus ??
Ja również potwierdzam, że przy takim stylu jazdy będziesz zadowolony z Dunlopa . Jeden z Kolegów stwierdził, że przy tym rozmiarze mają zbyt miękkie boki (efekt pontonu) ale w drugą stronę wpływa to na komfort jazdy . Opony będą ze mną już 3 sezon.
Pozdrawiam.
Co do opon Nexen N'BlueHD to mam je rozmiarze 205/55 R16 w Oplu Zafirze B i spisują się nadzwyczaj dobrze. Naprawdę jedne z lepszych opon jakie miałem a trochę się w życiu najeździłem. Dobre na mokrej nawierzchni - bardzo przewidywalne. Na pewno te opony są warte swojej ceny. Na razie zrobiłem na nich ok.20 tys. Zobaczymy jak się będa sprawować jak bieżnik mocniej się zużyje.
Co do opon Nexen N'BlueHD to mam je rozmiarze 205/55 R16 w Oplu Zafirze B i spisują się nadzwyczaj dobrze. Naprawdę jedne z lepszych opon jakie miałem a trochę się w życiu najeździłem. Dobre na mokrej nawierzchni - bardzo przewidywalne. Na pewno te opony są warte swojej ceny. Na razie zrobiłem na nich ok.20 tys. Zobaczymy jak się będa sprawować jak bieżnik mocniej się zużyje.
Też mam Nexeny N'Blue HD+ 205/50/17 i świetnie się spisują na każdej nawierzchni. Oczywiście szybciej się ścierają, ale myślę że spokojnie na 3 sezony wystarczą.
Panowie muszę kupić letnie lacze.
Zastanawiam się nad Nokianami Z line.
Zapytałem o ofertę a koleś podesłał mi jeszcze propozycję Uniroyala rainsport3.
Twierdzi że to podobne gumy mimo że Nokian jest z segmentu wyższego.
Cenowo Uniroyal jest tańszy o 100 PLN na sztuce więc sporo.
Pytanie tylko czy ktoś coś wie o tej oponie bo ja niestety nic...
Komentarz